Friday, 16 December 2011

missed abortion (part 2)

syukur alhamdulillah.. segala-galanya telah selesai pada kandunganku berusia 12 week 6 days.. syukur juga sbb xperlu D&C. segalanya bermula apabila...

12/12/12 - 9.30 pm - stain mula keluar. happy sgt sbb tanda2 dah kuar. masa ni berharap sgt akan naturally miscarriage.

13/12/12 - 10.00pm - appoinment dgn gynea. doc bg tarikh appointment utk D&C pada 22/12/12. dalam hati lega sgt sbb still ada masa 2 week untuk tgu b4 procedure D&C.

14/12/12 - 6.18 pm - ke trauma n kecemasam ppum sbb dah start bleeding, abdominal discomport and lower back pain. doc gynea buat ultrasound n check cervix tp os belum bukak lagi. then doc bg optain samada nk warded atau nk blk tunggu kat umah. of course la tgu kat umah sbb kalau warded takut nnt mcm2 diorg buat. asyik keje nak check bawah jer nnt. so doc bg mc. tp di nasihatkan datang balik trauma n kecemasan  jika heavy bleeding.

15/12/12 - am/pm - rest sepanjang hari di rumah. syahmi macan tau jer mommy die sakit. manja lain macam skit. manja tapi x banyak kerenah. tido atas mommy, urut kaki mommy sama2 ngan nenek die. kurang rasa sakit bila syahmi behave macam nih.. terharu sangat walaupun dia masih kecil, tp hati n nalurinya macam org dewasa. proud of u son.
12 tgh malam : terjaga dr tdo sbb rasa sakit yang teramat sangat. macam contraction pun ada. pegi toilet check darah berketul-ketul keluar. dari kul 12 - 2 pg, dah heavy bleeding. setiap sejam tukar pad.

16/12/12 - 2.00am - ajak hubby pegi hospital. dah xtahan. smpi hospital terus amik wheel chair. habis seatketa hubby lencun ngan darah. sib baik leather seat senang nak cuci. lps amik tekanan darah, BP n interview by MO trauma n kecemasan, kena tgu lagi utk jumpa gynea. sib baik sekejap jer tgu doc gynea. terus masuk bilik doc check bawah lagi. doc ckp darah banyak ketul-ketul. dats y la aku sakit sangat. doc pasang drip & amik darah. doc check servix sbb POC (products of conception) a.k.a gestational sac blum kuar lagi. masa yang sama doc suruh aku batuk2 sbb nk tlg kuarkan POC tu. alhamdulillah POC tu berjaya di keluarkan. after that doc bagi injection untuk kecutkan rahim spy boleh kurangkan bleeding. pas tu doc wat transvaginal ultrasound untuk make sure tiada apa2 baki POC yang tertinggal. nasib baik doc cakap dah complete miscarriage. kalu x, haruslah aku kena D&C. doc suruh rest dulu sebelum balik. sib baik aku ada bwk pakaian siap2 dari umah. habis baju n skirt aku lencun ngan darah. bleh la tukar baju. kalu x, mmg hanyir dengan darah la bau badan. kul 6a.m aku di benarkan pulang dan dibekalkan dengan MC n surat refer gyneacology clinic untuk 3 mgu akan datang.

pengalaman keguguran kali pertama dan kali kedua sgt berbeza. ujian untuk kali kedua ni aku rasakan lebih tough berbanding kali pertama. tapi aku tetap bersyukur kerana semuanya telah selamat. dan aku redha menjadi antara insan yang terpilih dariNya untuk menerima ujian ini. thanks to my hubby yang banyak membantu dalam proses berpantang. terasa seperti dijaga bak seorang puteri raja. makanan siap terhidang di tempat tidur, dimandikan (opsss 18sx), di urut dan di belai manja. kalu cam ni, hari-hari berpantang pun ok gak.. hehehe

2 comments:

  1. alhamdulillah semua selamat. take care tau...

    ReplyDelete